duminică, 30 octombrie 2016

Măduva spinării

Se găsește în canalul vertebral format din suprapunerea orificiilor vertebrale, pe care însă nu îl ocupă în întregime. Limita superioară corespunde găurii occipitale sau vertebrei C1, limita inferioară se află în dreptul vertebrei L2.
Sub vertebra L2, măduva se prelungeşte cu conul medular, iar acesta cu filum terminale. De o parte şi de alta a conului medular şi a filumului terminal, nervii lombari şi sacrali, cu direcţie aproape verticală, formează „coada de cal“.
În dreptul regiunilor cervicală şi lombară, măduva prezintă două porţiuni mai voluminoase, intumescen- ţele = dilatările cervicală şi lombară, care corespund membrelor.

Meningele spinale
Între peretele osos al vertebrelor şi măduvă se află cele trei membrane ale meningelor vertebrale care asigură protecţia şi nutriţia măduvei.
  • dura mater - membrană exterioară fibroasă, rezistentă, separată de pereţii canalului vertebral prin spaţiul epidural;
  • arahnoida - conjunctivă, avasculară, separată de pia mater printr-un spaţiu subarahnoidian care conţine lichidul cefalorahidian (LCR);
  • pia mater - membrană conjunctivo-vasculară, cu rol nutritiv, care înveleşte măduva la care aderă pătrunzând în şanţuri şi fisuri, în grosimea ei se găsesc vase arteriale;

Măduva este formată din substanţă cenuşie dispusă în centru, sub formă de coloane, având, în secţiune transversală, aspectul literei „H“, şi substanţă albă, la periferie, sub formă de cordoane.
Substanţa cenuşie
Este constituită din corpul neuronilor. Bara transversală a „H“-ului formează comisura cenuşie a măduvei, iar porţiunile laterale ale „H“-ului sunt subdivizate în coame: anterioare, laterale şi posterioare.
Comisura cenuşie prezintă, în centru, canalul ependimar care conţine LCR.
Coarnele posterioare = dorsale conţin neuroni somatosenzitivi, ai căilor senzitive care au semnificaţia de deutoneuron (al Il-lea neuron).
Coamele laterale sunt vizibile în regiunea cervicală inferioară, în regiunea toracală şi lombară superioară. Conţin neuroni vegetativi, viscerosenzitivi, în jumătatea posterioară și visceromotori, în jumătatea anterioară.
Coamele anterioare = ventrale conţin neuroni somatomotori α  și γ, sunt mai bine dezvoltate în regiunile dilatărilor. Coamele anterioare sunt mai late şi mai scurte decât cele posterioare.
Între coarnele laterale şi posterioare, în substanţa albă a măduvei, se află substanţa reticulată a măduvei, mai bine individualizată în regiunea cervicală şi formată din neuroni dispuşi în reţea, prezenţi şi în jurul canalului ependimar, pe toată lungimea sa.
Substanţa albă
Se află la periferia măduvei şi este dispusă sub formă de cordoane în care găsim fascicule ascendente, situate, în general, periferic, descendente, situate spre interior faţă de precedentele, şi fascicule de asociaţie, situate profund, în imediata vecinătate a substanţei cenuşii.
Spinal cord section


Spinal cord section spinal nerv

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu