La baza activităţii sistemului nervos vegetativ stă reflexul, care se desfăşoară pe baza arcului reflex vegetativ. Calea aferentă a arcului nervos vegetativ este asemănătoare cu aceea de la arcul reflex somatic.
Arcul reflex simpatic
Receptorii – R - din organe sau vase (baroreceptori, presoreceptori, chemoreceptori)
Calea aferentă – CA – aferenta vegetativă – dentritele și axonii neuronilor viscerosenzitivi din ganglionul spinal. Dendritele ajung la receptori, iar axonii pătrunde în nevrax, intrând în legătură cu centrul vegetativ.
Calea eferentă – CE – eferentă vegetativă – are 2 neuroni:
- neuron preganglionar visceromotor – în coarnele laterale ale măduvei spinării T1-L2; axonul lui este o fibră mielinică scurtă, care trece prin rădăcina anterioară a nervului spinal, prin trunchiul mixt, prin ramura comunicantă albă și ajunge în ganglionul laterovertebral din lanțul ganglionar;
- neuron preganglionar visceromotor – în ganglionul latero/paravertebral din lanțul ganglionar sau într-un ganglion previsceral (pt marele nerv splanhnic = fibre preganglionare mielinice din coarnele laterale ale MS T5–T9); axonul lui este o fibră amielinică lungă, care ajunge la efectori.
Efectorii – E – mușchi netezi, miocard, glande.
Arcul reflex parasimpatic cranian
Receptorii – R – din organe sau vase (baroreceptori, presoreceptori, chemoreceptori).
Calea aferentă – CA – aferentă vegetativă – dentritele și axonii neuronilor viscerosenzitivi dintr-un ganglion extranevraxial situat pe traseul nervului. Dendritele ajung la receptori, iar axonii pătrund in trunchiul cerebral.
Centrul nervos – CN – nucleii vegetativi ai nervilor cranieni III, VII, IX, X din trunchiul cerebral.
Calea eferentă – CE – eferentă vegetativă - are 2 neuroni:
- neuron preganglionar visceromotor - în nucleii vegetativi ai nervilor cranieni III, VII, IX, X din trunchiul cerebral; axonul lui este o fibră mielinică lungă, care ajunge în ganglionul intramural sau juxtavisceral;
- neuron preganglionar visceromotor - în ganglionul intramural sau juxtavisceral; axonul lui este o fibră amielinică scurtă, care ajunge la efectori.
Efectorii – E - mușchi netezi, miocard, glande
Arcul reflex parasimpatic sacral
Receptorii – R – din organe sau vase (baroreceptori, presoreceptori, chemoreceptori).
Calea aferenta – CA – aferentă vegetativă – dentritele și axonii neuronilor viscerosenzitivi din ganglionul spinal.
Centrul nervos – CN – coarnele laterale ale măduvei spinării S2-S4, unde se descrie nucleul parasimpatic pelvian.
Calea eferentă – CE – eferentă vegetativă - are 2 neuroni:
- neuron preganglionar visceromotor - în coarnele laterale ale maduvei spinării S2-S4 axonul lui este o fibră mielinică lungă, care ajunge în ganglionul intramural (aflaţi chiar în peretele organului) sau juxtavisceral (aproape de viscer);
- neuron preganglionar visceromotor - în ganglionul intramural sau juxtavisceral; axonul lui este o fibra amielinica scurta,care ajunge la efectori.
Efectorii – E – muschi netezi, miocard, glande.
Parasimpaticul sacral – nervi pelvici.
Sistemul nervos vegetativ formează, la nivelul diferitelor viscere, plexuri vegetative mixte, simpatico - parasimpatice.
La ambele sisteme, între fibra preganglionară şi cea postganglionară se eliberează acelaşi mediator chimic: acetilcolina.
La sistemul simpatic, la capătul periferic al fibrei postganglionare, acolo unde aceasta ia contact cu organul efector, se eliberează noradrenalina, iar în cazul parasimpaticului, acetilcolina.
Prin controlul asupra miocardului, musculaturii netede şi glandelor, SNV coordonează activitatea viscerelor şi a vaselor sangvine. Este vorba, aşadar, despre efectori care nu sunt, în mod obişnuit, sub control voluntar.
Arcul reflex vegetativ are aceleaşi componente cu cel somatic; diferenţa constă în modul în care este alcătuită calea eferentă.
Componenta simpatică activează organismul pentru luptă şi apărare, mai ales prin eliberarea de nor-drenalină din fibrele postganglionare şi de adrenalină din medulosuprarenală. Componenta parasimpatică produce, cel mai adesea, efecte antagoniste simpaticului, prin eliberarea din fibrele postganglionare a acetilcolinei celor două componente trebuie echilibrate pentru menţinerea homeostaziei.
Există şi un număr foarte mic de fibre postganglionare simpatice care eliberează acetilcolină (Ach).
Există şi fibre postganglionare care nu eliberează nici acetilcolină, nici noradrenalină; acestea au sinapse non-colinergice, nonadrenergice, eliberând alte substanţe, precum monoxidul de azot.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu